Op de Utrechtse Heuvelrug zijn er vele grotere en kleinere gebieden van zowel publieke als particuliere grondeigenaren. Sommige beheerders wisten zelf niet eens precies waar hun paardenroutes lagen en hoe ze erbij lagen. Voor ruiters en menners was het vaak zeer onduidelijk welke langere routes over meerdere gebieden gevolgd konden worden, want er bestond geen totaaloverzicht. Daardoor is het plan ontstaan om een duidelijke kaart van het gebied te maken.
Er zijn in samenwerking met de gebiedsbeheerders twee Knooppuntenkaarten van de bestaande paardenpaden ontwikkeld:
De Knooppuntenkaart Zuid is uit 2012, hierop staan de paden vanaf Rhenen tot aan de A12, Driebergen.
De Knooppuntenkaart Midden & Noord is uit 2016, hierop staan de paden vanaf Doorn tot aan Naarden.
Op iedere kruising van paardenpaden is in het veld een paaltje met een knooppuntnummer geplaatst. Op de kaart staan de diverse soorten paardenpaden, worden (penning-)gebieden aangegeven en is aanvullende informatie te vinden.
Uitzondering hierop is het Goois Natuurreservaat; in dit gebied zijn wel de paden opgenomen in de kaart maar er zijn geen knooppuntnummers geplaatst op verzoek van het GNR zelf.
Het doel van de kaarten is in het kort het rijden en mennen leuker en makkelijker te maken. Het wordt zo duidelijker waar je je bevind, waar je heen kan rijden of mennen en je kan een route bedenken met de knooppunten.
De knooppuntenkaarten waren te koop in de webshop van Stichting Hippische Toerisme Nederland.
Update 6-1-2023: Door overlijden van de drager van st Hippisch Toerisme heeft de NVVR de kaarten verdeling overgenomen, echter zijn ze gestopt met de verkoop van de knooppuntenkaarten.
Wil je een knooppuntenkaart ontvangen, mail met je adres middels het Contactformulier
De Zuid kaart is beperkt beschikbaar, de Midden & Noord kaart is voldoende op voorraad.
Tegen verzendkosten stuur ik de kaarten naar je op, de kaart zelf is dus gratis.
Op de Utrechtse Heuvelrug liggen honderden kilometers paardenpad. 400 kilometer zelfs! Het netwerk dat deze paden bij elkaar vormen, hebben we in kaart gebracht op de Knooppuntenkaart.
De grootste terreineigenaren die hun terrein hebben opengesteld voor paarden zijn Den Treek - Henschoten, het Goois Natuurreservaat, Staatsbosbeheer, Gemeente Soest en Utrechts Landschap. Daarnaast zijn er particuliere eigenaren en landgoederen die paarden toestaan.
Er zijn geen routes uitgezet - de knooppunten kan je gebruiken om zelf een route uit te stippelen of om te weten waar je je bevindt. Zodat je in ieder geval weer thuis komt ;)
Een deel van de paden gaat over beheerswegen, maar een groot deel over aparte paden voor ruiters en menners. De ondergrond kan gaan van zandverstuiving, heide, bosgrond tot polder.
De Heuvelrug is dan ook divers omdat het om een uitgestrekt gebied gaat, waarbij de Heuvelrug zelf voor glooing in het landschap zorgt. Vooral tussen Amerongen en Elst kom je hoogteverschillen tegen, maar ook bij de Vuursche en bij de Pyramide van Austerlitz.
Grotendeels zijn de paden ook toegankelijk voor menners, helaas niet overal doordat de terreineigenaar dit niet toestaat of door fysieke belemmeringen zoals slagbomen of een te smal/steil pad.
Voor een digitale routeplanner, kijk op Ruiterenenmennen.nl.
Wat is een Paardenpad?
Een gebruikelijke term is ruiterpad. Echter wordt dit pad natuurlijk zo mogelijk en waar toegestaan door menners gebruikt. Ons doel is dat de ruiterpaden ook voor menners toegankelijk zijn. Als er immers een auto van de boswachter overheen kan, kan een menwagen er ook door.
Een ruiterpad wat fysiek toegankelijk is voor menwagens, noemen we paardenpad.
Een aantal gebiedsbeheerders, zoals het Goois Natuurreservaat en Pijnenburg, houden de ruiters en menners op aparte paden of willen geen menners op de ruiterpaden. Sommige paden zijn te smal of niet toegankelijk door bijvoorbeeld een slagboom.
Hierbij staat de legenda zoals hij op de Knoopppuntenkaart staat.
De diverse knooppuntpaaltjes in beeld:
Nummers komen dus dubbel of driedubbel voor, maar dan in een ander gebied. De paaltjes staan waar mogelijk op het noorden gericht, dus al je er voor staat kijk je naar het noorden toe. Ook handig om te weten als je een knooppunt zoekt op een kruising.
Ideeën zijn leuk, maar er zijn wel mensen nodig om ze uit te voeren!
Voor het plaatsen van de honderden knooppuntpaaltjes en paardenroutepaaltjes zijn we geholpen door diverse vrijwilligers. In de voorbereiding van de kaarten zitten vele uren, en in het veld is ook genoeg door door het zand gezwoegd. Het resultaat mag er echter wezen.
Heb je ook zin om de handen uit de mouwen te steken?
Neem dan contact op via het contactformulier.